Piekarnia Wiejska

Na zdjęciu widzimy wyjątkowy fragment naszej piekarskiej historii – stary piec chlebowy, który w przeszłości był sercem wiejskiego wypieku. W górnej części pieca znajdowała się wędzarnia, w której nadawało się wyjątkowy aromat mięsom i rybom. Poniżej znajduje się piec chlebowy, gdzie pieczono chleb według tradycyjnych receptur, wykorzystując naturalne ciepło ognia. Na zdjęciu obok pieca stoi Damian Nowak, który z dumą prezentuje to dziedzictwo. To miejsce to świadectwo dawnych czasów, kiedy każdy bochenek chleba był dziełem rąk i serca. Czy wyobrażacie sobie zapach, który unosił się tutaj podczas pieczenia?
Artykuł z magazynu „Poradnik Gospodarski” (październik 2006) poświęcony ekologicznemu gospodarstwu rolnemu w Zębowie, prowadzonemu przez rodzinę Nowaków. W treści opisano proces przekształcania gospodarstwa na ekologiczne, metody uprawy bez sztucznych nawozów oraz znaczenie siewu saradeli. Wyróżniono także ich tradycyjny chleb żytni, który zdobył nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Zdjęcia przedstawiają właścicieli gospodarstwa, proces wypieku chleba oraz pola uprawne.